20 de desembre 2006

LA COMISSIÓ D’INVESTIGACIÓ DEL PÀRKING JAUME I, ÉS NECESSÀRIA I URGENT

Un dels requisits imprescindibles que ha de complir qualsevol administració pública dins un sistema democràtic és el de la transparència, tant pel que fa a la seva gestió com a les seves decisions.

Això és així per què en democràcia el poder resideix en la ciutadania, al contrari que en els règims polítics oligàrquics, en els quals les decisions i la gestió està en mans d’un grup reduït de persones que no responen davant ningú per les seves actuacions.

A Tarragona, ja fa temps que la transparència ha desaparegut del decàleg de bones pràctiques del govern municipal. Sovint, davant la demanda d’explicacions, la resposta de l’alcalde Nadal és sempre la mateixa: la pataleta, la desqualificació, el retret i, fins i tot, l’insult. Exemples en tenim els que vulguem i més, però entre els més recents hi ha el cas Terres Cavades, del qual encara esperem el debat “ètic i estètic” que Nadal va anunciar, o el desgavell del pàrking Jaume I.

L’afer del pàrking Jaume I és un exemple paradigmàtic del que estic dient. La decisió inicial va ser equivocada, la gestió negligent i el final un autèntic disbarat. A hores d’ara, hi ha masses incògnites com perquè els tarragonins i tarragonines ens ho empassem i fem front amb els nostres impostos a un sobrecost de 12 milions d’euros. És lògic, que davant la magnitud de la xifra i el desviament produït es demanin justificacions.

Per això, fa gairebé un mes, els tres grup de l’oposició van demanar a l’alcalde Nadal la constitució d’una comissió d’investigació que aclareixi el què i el per què de la mala gestió d’aquest projecte.

Els tarragonins i tarragonines volem saber quin era el projecte inicial de l’aparcament, quines modificacions s’hi han introduït, qui les ha aprovat, com es va comprovar la solvència de l’empresa Alem i si és cert que l’Empresa Municipal d’Aparcaments va avalar-la, quina era la quantitat de places prevista inicialment i quina serà la final, quin era el preu inicial i quin serà el preu final de cada plaça d’aparcament, quantes cates per conèixer el subsòl es van fer, quin serà finalment el cost de l’obra, qui assumirà les responsabilitats polítiques de la mala gestió, etc.

Són masses incògnites i massa importants com per obviar-les. Estem al final de la legislatura i abans de les eleccions del maig de 2007, és necessari que tothom conegui l’entrellat que hi ha al voltant d’aquesta obra, sobre la que mai s’ha tingut en compte el parer de la ciutadania. Ara, més que mai és necessària i urgent la creació d’una comissió que investigui el pàrking Jaume I.

Estimar Tarragona no ha de ser un eslògan electoral, ha de ser un exercici diari consistent en gestionar el millor possible els recursos i les potencialitats que tenim. Quan ja no queden idees, ni il·lusió, ni energia per liderar la ciutat, és una mostra d’estimació i voluntat de servei, retirar-se i deixar pas a altres persones que hi puguin donar un nou impuls.Josep Fèlix Ballesteros
Portaveu del Grup Municipal Socialista