18 d’octubre 2006

ENQUESTES, MENTIDES I CINTES DE VIDEO

Ja sé que la modernitat aconsella superar la divisió tradicional de dreta i esquerra, però en un moment com l’actual, de confrontació de dos models de país, aquesta diferenciació ens pot ser útil conceptualment.

Al llarg de la història, la dreta s’ha acostumat a la possessió del poder econòmic. Sovint, també ha tingut a les seves mans el poder polític i, en el cas extrem de les dictadures, el poder econòmic i el polític s’han fet indisociables.

En democràcia, l’alternança fa possible que la dreta perdi el poder polític com a resultat d’un procés electoral. I és aquí quan els seus esquemes es trenquen i es neguen a acceptar la realitat..

Això li va passar al PP l’any 2004, però abans ja li havia passat a CIU l’any 2003. Les dues formacions, PP i CIU, encara no han acceptat que van perdre el poder polític com a conseqüència d’una decisió lliure i democràtica dels ciutadans i ciutadanes. Busquen una mà negra, que pel PP és l’atemptat del 11-M i per CIU és el Pacte del Tinell.

CIU ha dut a terme durant quasi tres anys una tasca d’oposició barroera, sectària, basada en la mentida i la crispació, amb l’únic objectiu de retornar al poder. El de menys són els catalans i catalanes, l’important és el control de les institucions, encara que no ho manifestessin obertament. Però ara, just a l’inici de la campanya al Parlament de Catalunya, CIU i Artur Mas s’han tret definitivament la careta amb un DVD que demostra fins on estan disposats a arribar.

Podem voler els catalans i catalanes que tornin a la Generalitat els mètodes de David Madí que va haver de dimitir per l’escàndol de les enquestes? Podem voler que CIU torni a dictar la seva llei a TV3 i a Catalunya Ràdio? Podem voler un partit que va signar el Pacte del Majèstic amb el PP per impedir un nou Estatut? Podem voler un Conseller com el senyor Fernández Teixidó presumptament vinculat amb la màfia russa? Podem voler un partit que va votar a favor del Pla Hidrològic Nacional del PP? Ens podem creure que estimen Catalunya i governaran bé, tal i com diu el seu eslògan?

Per suposat que al DVD de tot això no en parlen. Són 53 minuts d’un producte que té la pretensió de ser una pel·lícula i acaba sent un anunci llarg i dolent, en el que CIU només fa una antologia del que, segons ells, són errors i en cap moment fan un balanç seriós de la tasca de Govern. I no el fan perquè no els hi sortiria a compte.

El DVD també inclou dos fets sospitosos: primer, mentre que als ciutadans que opinen, per exemple, del Carmel, els hi desfiguren el rostre, amb els polítics de CIU utilitzen el pla curt, l’angle més fotogènic i un entorn de disseny; i segon, cap referència crítica al PP que ha fet la campanya més dura contra Catalunya que mai s’hagi fet, que ha votat en contra de l’Estatut i després l’ha recorregut al Constitucional, que ha votat en contra del català a Europa o que es va oposar al retorn dels papers de Salamanca. Què s’amaga darrera això?

Efectivament, en el DVD hi ha manipulació i diners a parts iguals. És a dir, els dos elements que ja van fer sortir CIU del govern. En definitiva, parodiant el títol d’una pel·lícula que reflectia el món de les ambicions: enquestes, mentides i cintes de vídeo.

Difícilment tornaran al govern fent servir aquell estil que més disgusta la gent.

Josep Fèlix Ballesteros
Portaveu del Grup Municipal Socialista