07 de setembre 2006

UN ONZE DE SETEMBRE HISTÒRIC

De totes les diades de l’11 de setembre que he viscut, n’hi ha dues que per mi tenen un simbolisme especial: una és la de l’Onze de Setembre de 1977, amb la gran manifestació de Sant Boi en la que vam participar un milió de ciutadans que reivindicàvem “Llibertat, amnistia, estatut d’autonomia; l’altre serà la d’enguany, gairebé trenta anys després, en la que acabem d’estrenar un nou Estatut. Les dues Diades són una fita històrica en la construcció de Catalunya.

De la mateixa manera que l’any 1977 va significar el primer pas per la recuperació del nostre autogovern i va actuar de poderós revulsiu per a la restauració de la democràcia i de model per a la nova estructuració de l’estat espanyol, el 2006 i el nou Estatut amb tot el potencial d’autogovern que significa, serà l’any del rellançament de Catalunya coma capdavantera dels pobles d’Espanya i d’Europa.

L’actual govern catalanista i de progrés ha fet possible capgirar les polítiques estèrils i mancades d’ambició del catalanisme conservador.

Alguns volen oblidar massa ràpid la paràlisi i la ineficàcia dels darrers govern de CIU, la seva manca de projecte, l’atonia de la seva administració, els seus pactes i la seva dependència del PP d’Aznar, la seva incapacitat per donar solucions als problemes de la societat real.

El catalisme conservador va intentar que la única preocupació dels catalans i catalanes girés al voltant del concepte abstracte d’identitat. Així, mentre discutien sobre la identitat deixaven d’actuar sobre la realitat concreta.

El nou Estatut significa la superació d’aquesta etapa, perquè garanteix que tot el potencial d’autogovern es posi al servei de les necessitats reals i quotidianes de la gent.

Ara, com mai en cap altre moment de la història, es donen les condicions idònies per impulsar la construcció social de Catalunya. Ara és l’hora de les escoles, de les empreses, de la universitat, dels treballadors, de les dones i els joves, dels Ajuntaments, de la recerca, de la innovació.

Per tant, ningú entendria que ara, en comptes de posar-nos a treballar amb les noves eines, comencéssim a especular sobre què podríem fer amb unes altres.

Els socialistes som la garantia d’aquest projecte, que en els darrers tres anys ha modernitzat i fet avançar el país i que, a la vegada, ha garantit la cohesió social, la igualtat d’oportunitats, la prosperitat, la llibertat i la justícia. Hem demostrat que la queixa i el lament constants no van servir de res i que les postures convençudes i dialogants aporten beneficis immediats.

Estem a l’inici d’una nova etapa, d’un nou cicle, que hem d’afrontar amb il·lusió però també amb compromís i responsabilitat, per tal d’aprofitar plenament les oportunitats que se’ns ofereixen.

Així doncs, són moltes les coses per reflexionar i celebrar aquest 11 de setembre històric.

Fem-ho tots plegats.

Josep Fèlix Ballesteros. Portaveu del Grup Municipal Socialista.